FIETSEN IN ONZE CONTREIEN

In onze gemeente heb je de keuze uit 50km aan fietsroutes: Driepovinciënroute, Laak- & Neteroute, op de fiets met Helden en Heiligen, het fietsknooppuntennetwerk. 

 

Drieprovinciënroute


Een ontspannende fietstocht langs een zeer afwisselend landschap met tal van merkwaardige pleisterplaatsen. Zo kom je bijvoorbeeld langs de Prinskensmolen in Meerhout en kasteel Meerlaer in Vorst-Meerlaar (Laakdal).

Situering: Meerhout, Ham, Beringen, Diest, Tessenderlo, Laakdal 

Vertrekplaats: Kasteel Meerlaer, Vorst-Meerlaar Laakdal
Afstand: totaal: 56 km verkorting: 26 km


Laak- & Neteroute


De Laak-en Neteroute slingert zich doorheen het stroomgebied van Laak en Nete op de grens van de Kempen en het Hageland. Landbouwgebieden worden afgewisseld door prachtige natuur.
Situering: Laakdal, Averbode, Herselt, Westerlo
Vertrekplaats: gemeentehuis, Laakdal
Afstand: totaal: 53 km verkorting 1: 39 km verkorting 2: 28 km


Op de fiets met Helden en Heiligen 


De fietslus ‘Op de fiets met helden en heiligen’ loodst je via het knooppuntennetwerk langs bijzonder religieus erfgoed in de Antwerpse Kempen. De imposante norbertijnenabdij met een bewogen geschiedenis zoals die van Tongerlo. Maar ook talloze kapelletjes, al eeuwenlang het decor voor een levendige volksdevotie. Zeven heiligen en volkse figuren vertellen onderweg hun kleurrijke verhaal en nodigen de fietser uit om letterlijk en figuurlijk even stil te staan.
Naast de brochure werd in samenwerking met AbelLife een digitale fietsbeleving van de route gemaakt. Deze digitale route kan met een smartphone gedownload worden na installatie van de applicatie “AbelLife”, (een digitaal platform voor fiets- en wandelroutes in België en Nederland). Zo wordt de fietser via zijn smartphone genavigeerd langs de route en krijgt bij de belangrijkste bezienswaardigheden toegang tot meer informatie en audio over een kapelletje of monument. Meer details kan u terugvinden op www.antwerpsekempen.be.
Situering: Fietslus op knooppunten rond Westerlo, Herselt, Laakdal, Meerhout en Geel
Vertrekplaats:
Afstand: 52,7 km met een verkorting van 18,6 km


Fietsknooppuntennetwerk


Een fietstochtje betekent sowieso genieten. Als je kan fietsen langs veilige en aantrekkelijke paden wordt het nóg fijner. En trappen langs een traject dat je zelf uitstippelde da’s helemaal leuk.

Het fietsknooppuntennetwerk in de Antwerpse Kempen telt zo’n 2.000 kilometer prima fietspaden, die je naar hartelust combineert. Je kan telkens een andere trip uitstippelen. Vertrek, bestemming, afstand en traject: je bepaalt het allemaal zelf. Gedetailleerde kaarten helpen je bij het samenstellen van je fietstochten. Ze vermelden alle knooppunten en de afstanden tussen de knooppunten. Bovendien bieden ze een schat aan technische en toeristische info, zodat je nog meer uit je trip haalt.
Met de fietskaart van de Antwerpse Kempen verken je voortaan de hele Antwerpse Kempen met de fiets! Deze kaart vervangt de eerdere knooppuntenkaarten en biedt je meer dan 2000 kilometer fietsplezier.


Het LALALA pad: LAakdalse LAndbouwers LAchen je toe 


Het landbouwfietspad, 'het LALALA-pad', werd ontwikkeld op initiatief van Nele Devogel en Klaske Verf, boerinnen van Van Elven AGRA en Melkveebedrijf Ver Bruggen. Hun doel is de Laakdalse landbouwers een gezicht te geven. Zij stippelden voor u een route uit die met behulp van een GPS of smartphone gefietst kan worden. Deze fietsroute van 40 km en leidt u langs 15 land– en tuinbouwbedrijven in Laakdal. 

De gemeente Laakdal kent een uitzonderlijk grote verscheidenheid aan land- en tuinbouwbedrijven. Al deze land- en tuinbouw(st)ers willen aan het grote publiek tonen wat er zich achter de stal- of bedrijfsdeuren afspeelt en hoe zij zich dagelijks inspannen om onze leefomgeving en open ruimte een stukje aangenamer te maken. U ziet waar uw eten vandaan komt en maakt persoonlijk kennis met de boer en boerin.

 

Verkoop van wandel- en fietskaarten

Wandel- en fietskaarten kan je verkrijgen op verschillende plaatsen:
- vrijetijdsbalie gemeente Laakdal, Kerkstraat 21, 2430 Laakdal (via bib)
- bibliotheek Laakdal, Kerkstraat 21, 2430 Laakdal
- krantenwinkel De Rubriek, Meir 18a, 2430 Laakdal